Broschyren "Om krisen eller kriget kommer", omslag

Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Ny broschyr ger råd om beredskap och kris

Under november får alla landets hushåll en ny version av broschyren "Om krisen eller kriget kommer" i brevlådan. Det är en omarbetad och utökad version med anledning av det aktuella säkerhetsläget. Läs broschyren, följ råden och spara exemplaret som kommer med posten. Läs också mer på umea.se/hemberedskap.

Har du inte fått broschyren i brevlådan?

Det är ett väldigt stort utskick till landets samtliga hushåll och det går inte att utesluta att det blir enstaka missar. Du kan enkelt beställa broschyren gratis på msb.se:

Beställ broschyren "Om krisen eller kriget kommer" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Säkerhetsläget i världen har kraftigt försämrats sedan den tidigare broschyren skickades ut 2018. Krig pågår i vår omvärld, extremväder blir allt vanligare, terrorhot, cyberangrepp och vilseledande information används för att skada och påverka oss. Sverige har även gått med i försvarsalliansen Nato. Det är några av skälen till att hushållen nu får en uppdaterad broschyr med råd och tips.

Du är en del av beredskapen

– Vi är alla en viktig del av Umeås och Sveriges beredskap, det måste vi vara medvetna om och förbereda oss för. Att läsa den nya broschyren, följa råden och stärka egen beredskap hemma är en bra början. Det kommer att betyda väldigt mycket när något händer, säger Eva-Lena Fjällström, beredskapsdirektör i Umeå kommun.

Vad är nytt i broschyren?

Den nya broschyren har ett större fokus på vår beredskap för krig och den ger också en tydlig inriktning för vad som gäller för hushållens hemberedskap. Alla som har möjlighet behöver kunna klara sig minst en vecka utan samhällets stöd. Det innebär bland annat att ha tillräckligt med vatten och mat hemma.

Broschyren innehåller tydligare information om vad som gäller under höjd beredskap, vad totalförsvarsplikt innebär och vad som förväntas av dig som är invånare. Den innehåller också avsnitt om befolkningsskydd, till exempel skyddsrum, hur vi förhåller oss till kärnvapen, avsnitt om desinformation och psykologiskt försvar och hur vi skyddar oss mot cyberangrepp.

Engagemang istället för oro

Det finns ingen omedelbar fara för krig i Sverige, men ett väpnat angrepp kan heller inte uteslutas. Kriser av olika slag kommer att drabba oss, till exempel cyberangrepp, översvämningar och värmeböljor. En del händer här och nu.

– Vi lever i en osäker tid och vår motståndskraft behöver stärkas. Ett bra sätt att bidra är att engagera sig i sitt närområde och i sin egen kommun. Genom att göra saker tillsammans med andra för att stärka beredskapen kan man minska oron och i stället omvandla den till konkreta handlingar, säger Eva-Lena Fjällström.

Olika språk och format

Broschyren ges ut av Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB). Den finns också att ta del av digitalt på msb.se, tillsammans med frågor och svar, och den ges ut på olika språk och i olika alternativa format, till exempel på lätt svenska, inläst, teckenspråkstolkad och i punktskrift:

Om broschyren för barn

Broschyren vänder sig till personer från 16 år och uppåt. Men, barn kan komma i kontakt med broschyren eftersom den skickas hem till alla hushåll. På Lilla Krisinfo förklaras innehållet i broschyren anpassat för barn. Där kan du som är vårdnadshavare också få stöd för att prata med barn om innehållet i broschyren:

Sidan publicerades