Skola
I Umeå spelar kunskap stor roll, och inte undra på, med två universitet och Sveriges högsta andel av disputerade så är det klart att utbildning är prioriterat.
Här finns ett engagemang från förskola till högre utbildning att elever ska växa med kunskap och insikter. Elevernas läromiljöer ska förmedla kunskap, trygghet, respekt och gemenskap till alla. I nationell jämförelse presterar elever från Umeå näst bäst i landet och här är andelen behöriga lärare hög.
Umeås rika kulturliv är också den en naturlig del av elevernas vardag. Umeå satsar mer än andra kommuner i Sverige på att barn ska kunna hitta kulturella aktiviteter som passar både i och utanför skolan. Här kan elever prova på och ta del av olika kulturuttryck som nycirkus, teater, musik, slöjd, film och mycket mer.
Vi vet att fysiskt välmående är en nyckel till hälsosamma elever och ett djupt lärande. En del av detta är i fokus i pilotprojektet ”Rörelserika skolvägar”. Här utgår vi från teorierna kring rörelserikedom och i projektet förvandlas barnen väg till skolan till en upplevelse för att ge barnen möjlighet att utveckla lust och förmågor för att bli “rörelserika” på väg till och från skolan.
Grundskolor
Kommunen har över 50 grundskolor, både kommunala och fristående. I den kommunala grundskolan möts du av behöriga lärare, stödjande resurser och en väl utbyggd elevhälsa. Tillsammans gör vi vårt yttersta för att ditt barn ska trivas i skolan och lyckas med studierna. De fristående skolorna har olika profiler eller pedagogiska inriktningar som det går att läsa mer om på deras respektive hemsidor.
Läs mer om Umeås kommunala grundskolor. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om Umeås fristående grundskolor. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Gymnasieskolor
Vi ger eleverna kunskap och trygghet! För Umeås gymnasieelever finns flera kommunala och fristående gymnasieskolor både i och utanför staden. Våra skolor erbjuder behöriga lärare, specialpedagoger, skolsköterskor, skolpsykologer, kuratorer, skolläkare, studievägledare, IT-tekniker, idrottshallar, skolbibliotek och allt annat som behövs för att ditt barn ska få chansen att utvecklas efter sina förutsättningar.
Vill du studera vidare efter gymnasiet eller välja ett program som är yrkesförberedande? Eller vill du kombinera idrott på hög nivå med dina gymnasiestudier? Här finns program för alla elever och framtidsdrömmar. Riksgymnasiet på Dragonskolan erbjuder även en anpassad utbildning för dig med ett fysiskt funktionshinder där skola, habilitering och elevhem samverkar i ett paket.
Läs mer om alla skolor som erbjuds våra gymnasieelever och hitta den som passar.
Vuxenutbildning
Centrum för vuxenutbildning finns till för dig som vill ha information om studier, yrken och arbetsmarknad. De har hand om studie- och yrkesvägledning, ansökan samt antagning. Komvux erbjuder både teoretiska kurser och yrkesutbildningar.
Du läsa på grundläggande eller gymnasial nivå och välja mellan olika sätt att studera, till exempel schemalagt eller på distans. Inom vuxenutbildning kan du även läsa Svenska för invandrare (SFI).
Komvux yrkesutbildningar svarar mot ett verkligt behov på arbetsmarknaden och drivs i nära samarbete med arbetsgivare.
Grundskolor – Samlingssida som har information och länkar till grundskolorna.
Gymnasieskolor – Samlingssida med information och länkar till gymnasieskolor i Umeåregionen.
Särskola – Samlingssida som har information och länkar till särskolorna.
Kulturskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Samlingssida som har information och länkar till Kulturskolan.