Kontaktperson

Många personer med funktionsnedsättning saknar vänskapsrelationer och har ett litet socialt nätverk. Din uppgift som kontaktperson är att vara en medmänniska till en person med funktionsnedsättning. Första steget för att bli kontakt­person är att du fyller i en intresseanmälan. 

Ni träffas ett antal gånger i månaden, det allra vanligaste är att man träffas cirka en gång per vecka cirka två timmar per tillfälle. Ni kan till exempel gå på bio, fika, gå på stan, promenera, laga mat tillsammans eller bara sitta och prata med varandra. Det finns inget krav på någon speciell aktivitet.

Det kräver så lite av mig, men betyder så mycket för någon annan.

Arvode och ersättning

Som kontaktperson har du ingen anställning utan ett arvoderat uppdrag. Det innebär att du får ett arvode samt en ersättning för dina omkostnader under ditt uppdrag som kontaktperson. Arvodet får du för att du tar ett uppdrag och det beskattas. När det gäller omkostnadsersättningen är det till för dina omkostnader i samband med uppdraget. Om ni till exempel går på bio betalar du din biljett och den enskilde betalar sin.

Så går det till efter ansökan

När du skickat in din ansökan bedömer vi om den är intressant för uppdraget och om vi ska kalla dig till intervju. Går du vidare till intervju får du också lämna referenser och vi utför en kontroll av social- och polisregister. Det här gör vi för att det ska vara tryggt, både för dig och för personen du hjälper.

Mer information

Fler berättelser och mer information finns på mininsats.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Frågor om intresseanmälan

Bemanning Stöd och omsorg
090-16 37 97, 090-16 18 12
bemanningso@umea.se

Frågor om pågående uppdrag eller uppsägning:

090-16 10 00 (växel)
uppdrag@umea.se

Frågor om arvode och utbetalningar eller om du behöver nya tidrapporter:

arvode@umea.se

Sidan uppdaterades www.umea.se/kontaktperson