Mötesplatser för unga i Umeå

Låt ditt barn delta i roliga och trygga aktiviteter på någon av våra fritidsgårdar i Umeå. Vi har något för alla, oavsett om de vill vara med och arrangera något själva eller bara umgås med sina vänner.

Umeå har elva kommunala fritidsgårdar samt två ungdomens hus: Hamnmagasinet i centrala Umeå och Ersboda ungdomens hus. Fritidsgårdarna riktar sig till ungdomar mellan 13 och 17 år, medan ungdomens hus är för de lite äldre, mellan 16–23 år.

Ett fritidsutbud för alla

Vi jobbar för att alla ska hitta något intressant i vårt utbud av aktiviteter och evenemang. Det innebär att vi ibland har riktad verksamhet till vissa målgrupper, exempelvis särskilda kvällar med aktiviteter för personer som har funktionsnedsättning eller Tjejgård som bara är till för personer som identifierar som tjej eller icke-binär.

Större arrangemang i höst

Vi erbjuder aktiviteter året om, särskilt under loven då barnen ofta har mer fritid. Under hösten arrangerar vi bland annat 2 days in Umeå, Korpnatta och Halloweendisco. De flesta av våra aktiviteter och evenemang är också helt gratis då vi vill finnas till för alla. Läs mer om våra större arrangemang på www.umea.se/ung Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Medbestämmande och inflytande

Vi tycker att det är viktigt att ditt barn har möjlighet att vara med och påverka vår verksamhet. Vi vill att alla unga ska känna sig delaktiga eftersom vår verksamhet finns till för dem. Vi uppmuntrar därför ditt barn att delta i planeringen av aktiviteter och arrangemang på våra mötesplatser. Det hjälper oss att skapa en verksamhet som också kan möta ungas intressen och behov.

Trygga mötesplatser

Vi arbetar aktivt för att alla ska känna sig välkomna och trygga på våra mötesplatser. Det är viktigt att alla behandlar varandra med respekt, och vi tolererar inte trakasserier eller kränkningar. Därför är verksamheten också helt drogfri, det innebär att alkohol, droger och tobak inte får förekomma på våra mötesplatser eller inom anslutande områden.

Tillgänglighet

Det ska vara lätt att ta sig till våra mötesplatser oavsett om du går eller om du tar dig fram på annat sätt, exempelvis i rullstol. Därför finns det hjälpmedel i form av ramp eller hiss där det annars är trappor. En av våra gårdar, Mariehems fritidsgård, är särskilt anpassad med ljudslingor, höj- och sänkbara bord och tröskellösa dörrar.

Om ditt barn har långt till närmaste fritidsgård har vi en mobil mötesplats som varje vecka förflyttar sin verksamhet till olika områden utanför stadskärnan.

Sidan publicerades