Skog med flera rotvältor och fallna träd

Nedfallna träd och bråte gör skogarna svårframkomliga. Träd som inte utgör någon fara kommer att lämnas kvar. Träd som har fallit över stigar eller riskerar att falla över stigarna kommer att tas bort.

Se upp för stormfällda träd i naturreservatet

Håll dig till stigarna när du besöker naturreservatet Strömbäck-Kont efter stormens framfart.

Efter stormen den 21 november 2024 har många träd fallit i reservatet. Värst drabbad är skogen vid Hällskär, skogen ovanför Simphamnen, slingan runt Kont udden. På grund av bråte och stormfällda träd som gör terrängen svårframkomlig uppmanas besökarna att hålla sig på stigarna i områden där situationen är som värst.

Många träd lämnas kvar

Träd som ligger på stigarna eller riskerar att falla över dem tas bort. Träd som inte utgör någon fara lämnas däremot kvar.

– Det är viktigt att det finns bra och säkra förutsättningar för friluftsliv men i ett naturreservat strävar vi också efter att låta naturliga processer fortgå, förklarar Marlene Olsson, naturvårdare på Umeå kommun.

Solnedgång över vattnet vid en strandkant med krossad is. I förgrunden står en späd björk

Träden som har fallit är ett välkommet tillstkott i naturreservatet Stömbäck-Kont. Död vet är viktig för många arters överlevnad.

Döda träd är ett välkommet tillskott

Naturliga störningar som stormar, bränder och insektsangrepp är viktiga för att stärka skogens ekosystem. De ger nya träd en chans att växa och skapar livsmiljöer för många arter. Död ved är särskilt viktig för vedlevande insekter och fåglar.

– Man kan verkligen förundras över vilka enorma krafter som har härjat över området. En del kanske inte tycker att det ser så snyggt ut när det ligger en massa vindfällor i skogen, men vi hoppas på förståelse. Det råder rätt så stor brist på död vet, så det här är ett välkommet tillskott i naturreservatet, säger Marlene Olsson.

Sidan publicerades