Handlarn i Sörmjöle firar tio år
Söndag 1 oktober firar Chao Yu tio år som butiksägare av Handlarn i Sörmjöle. Under jubileumsdagen bjuds det på aktiviteter i och kring butiken för stora som små. På plats finns också lokala föreningar som samarbetar med butiken för att utveckla Sörmjöle till en ännu bättre plats att bo på.
– Det är så fint med allt tillsammansarbete som pågår i Sörmjöle, säger Chao.
Handlarn i Sörmjöle är inte bara byns servicenav, utan också en viktig naturlig mötesplats att samlas i och kring. Här möts Sörmjölebor över frysdiskarna, i restaurangen för lunch och take away eller på butikens uppskattade tisdagsfika. Chao Yu är kvinnan bakom Handlarn i Sörmjöle och i år firar hon 10 år som butiksägare.
I samverkan med lokala föreningar och entreprenörer ordnar Chao en jubileumsdag söndag 1 oktober klockan 12.00–14.00 där hela byn bjuds in att fira. Förutom kampanjpriser i butiken så kommer Sörmjöles egna gourmander att finnas på plats: Anna-Karin från Westlins Smakrike säljer hennes populära rödbetsbröd och Emma Preutz från Geteriet säljer getostar, getskinn och deras omtalade getmjölkskolasås. Lokala hantverk och tunnbröd finns också till försäljning och alla barn bjuds på korv med bröd. Lokala föreningar kommer hålla i olika aktiviteter och BLIX, bygdegårdens barnkompis, finns på plats för de yngre besökarna.
– Nu hoppas vi att så många som möjligt kommer och firar med oss, säger Chao, butiksägare till Handlarn i Sörmjöle.
Jag är oerhört tacksam för alla snälla människor som finns här och som hjälper mig, det betyder allt.
Såg utvecklingspotential i butiken
Chao flyttade till Umeå med hennes son 2008 eftersom hennes man jobbade här sen tidigare. Flytten gick från Kina. Hon började studera svenska på SFI och Komvux samtidigt som hon tog anställning som modersmålslärare i Vännäs. Det var en helt annan värld än den Chao var van vid, som tidigare jobbat på en bank under 14 år. Året därpå föddes parets dotter och Chao fick då mer tid att fundera på vad hon verkligen ville göra, med ett tydligt mål om att utveckla något. Som av en slump såg hon annonsen om att butiken i Sörmjöle var till salu, och om butiken inte såldes skulle den läggas ner.
– Jag kände direkt att här kan jag göra något, här kan jag utveckla, berättar Chao.
Bygden sluter upp
Idag drivs butiken av Chao och en anställd. Vid behov finns en vikarie som kan komma in och jobba, exempelvis under sommaren. Det är mycket som ska göras och med så få personal är det ibland tufft. Chao betonar dock att hon redan från start fått mycket hjälp av bygden.
– Jag är oerhört tacksam för alla snälla människor som finns här och som hjälper mig, det betyder allt, säger Chao.
Ett exempel på när bygden slöt upp var när den första snön kom och Chao inte hade någon aning om hur hon skulle sköta snöskottningen. Det blev ett stort orosmoment, men när hon kom till butiken nästa morgon hade någon redan varit där och skottat med en traktor.
– Så har det fortsatt. Bybor har erbjudit sig att hjälpa till med både gräsklippning och service. Det är så fint med allt tillsammansarbete som pågår i Sörmjöle, säger Chao.
Trots stödet från bygden så var den första tiden svår för Chao, som inte hade någon tidigare erfarenhet av att driva butik. Den största utmaningen kom 2016 när Willys på Avion i Umeå öppnade. Kundunderlaget minskade då drastiskt. De följande åren blev kämpiga och särskilt tufft blev det under somrar med mycket regn och färre besökare. Inte förrän under pandemin upplevde Chao en stor skillnad: plötsligt blev kundunderlaget starkare och fler boende upptäckte fördelarna med sin lokala butik.
– Pandemin gjorde att fler handlade i butiken och det känns som att effekten hållit i sig ganska bra sedan dess, berättar Chao.
En butik i ständig utveckling
Chao tycker det känns viktigt att göra något för Sörmjöle och alla som stöttat henne genom åren. Därför ordnar hon fika varje tisdag mellan kl. 13-16. Då är alla daglediga välkomna att träffas och fika i butikens cafédel. Tisdagsfikat har blivit populärt – så pass att platserna inte riktigt räcker till alla gånger.
– Idén kom efter att jag pratat med en äldre kund som kände sig ensam. Jag tänkte att jag ville göra något för att minska ensamheten. Nu funderar jag på att bygga ut cafédelen så att ännu fler kan träffas och fika samtidigt, berättar Chao.
Chao har också många idéer om hur butiken kan fungera som ett informationsnav för alla turister som besöker byn. Bland annat finns tankar på att ta fram en besökskarta som visar hela bygden, dess besöksmål och resurser. I Sörmjöle finns möjlighet att handla, fika och äta samtidigt som bygden har en fin bagarstuga, äreport, familjeträningsplats, grillstuga, motionsspår och kulturvandring. Men det behövs en plan för hur man kan inspirera besökare att tillbringa en hel dag i byn. Idag samarbetar Chao med flera lokala föreningar i frågor som rör bygdens utveckling. Ett samarbete är Tillsammans för Sörmjöle.
– Det är så fint att vara med i samarbetet Tillsammans för Sörmjöle, ett nätverk som startades förra året av fyra damer här från byn. Dom ordnar träffar i butiken där vi planerar och samordnar aktiviteter tillsammans med Bygdegårdsföreningen, förklarar Chao.
Lokal samverkan stärker butiken
Sedan 1 oktober 2022 är Handlarn i Sörmjöle en av fyra pilotbutiker i Umeå kommuns serviceprojekt Lokal samverkan för stärkt service på Umeå landsbygd. Projektet handlar om hur Umeå kommun kan bli bättre på att samverka med hela lokalsamhällen för att stötta och stärka service på landsbygden, framför allt dagligvarubutiker.
Projektet har lett till att Chao börjat samarbeta med fler lokala föreningar och att paketskåp etablerats utanför butiken. I somras testades också en konkret servicelösning där butiken levererade varor till kiosken i Norrmjöle Camping. Butiken började också köra ut matkassar till Norrmjöle Bygdegård, men då det främst var till stugägare och campinggäster så har leveranserna ett uppehåll under höst och vintern. Chao ser dock fram emot att fortsätta samarbetet nästa sommar.
– Jag har fått bättre kontakt med fler lokala organisationer i området och samarbetet med Norrmjöle camping har också lett till att jag fått nya kunder, vilket känns jättekul, säger Chao.
Chao berättar också att samarbetet med Umeå Kommun fungerar väldigt bra och att projektet hjälpt väldigt mycket. Bland annat har hon fått bra information och stöd samt glada hejarop som hon uppskattar.
– Det märks att vi är många som vill vara med och visa på butikens värde och möjligheter. Jag känner mig väldigt uppskattad och att jag kan bidra med något, berättar Chao.
Mer information
Var med och fira Handlarn i Sörmjöle!
Tid: 1 oktober kl. 12.00–14.00
Plats: butiken i Sörmjöle
Läs mer om Umeå kommuns serviceprojekt Öppnas i nytt fönster.
-
Kontakt
Linn Alexandersson
projektledare och utvecklingsstrateg landsbygdsfrågor
070-655 02 99 linn.alexandersson@umea.se