Byggnadsvårdsingenjör
– arbetsledning, renovering och återbruk

Vill du bygga framtiden? Här får du kunskaper för att bli en nyckelperson inom den framtida hållbara byggindustrin genom unik kompetens att bidra i planeringen, designen och övervakningen av alla slags byggnadsvårdande renoveringsprojekt med ökade ambitioner om återbruk och bevarande av befintliga värden oavsett byggnadens ålder.

Tänkbara yrkesroller efter genomgången utbildning är byggarbetsledare, bygghantverkare, byggnadsvårdare, hållbarhetsstrateg, inriktning renovering och återbruk och byggprojektledare. Utbildningen förbereder även för entreprenörskap och eget företagande.

En byggnadsvårdsingenjör kan vara (del-)ansvarig för att på plats säkerställa och kommunicera hållbara och resurs- samt kostnadseffektiva lösningar i samband med renovering av fastighetsbestånd och byggnader, där äldre tekniker, material, stilar etc. behöver hanteras samt värderas i relation till nyare (inom dagens regelverk). Byggbranschen behöver fler personer med god insikt i såväl byggprocessen och branschens förutsättningar i allmänhet som en bred kunskap om befintliga värden i äldre hus och bebyggda miljöer. En bredare kunskap om traditionella material och hantverks- och byggnadstekniker behövs för att kunna bedöma huskvalitet, ta till vara befintliga värden samt bidra till ökad cirkulariet och återbruk i alla sorters renoveringar. Den här utbildningen ger dig en bra grund att stå på inom detta område.

Kurser som ingår i utbildningen

Kursnamn

Yrkeshögskolepoäng

(5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier)

Byggprocessen, introduktion

15

Kultur och byggnadsvård

25

Cirkulär ekonomi, hållbar renovering och återbruk

40

Material, teknik och metoder 1

25

KMA (kvalitet, miljö och arbetsmiljö)

15

LIA 1 (introduktion)

40

Byggfysik och energieffektivisering

20

Huskvalitet

30

Material, tekniker och metoder 2

40

Arbetsledning och kommunikation

20

LIA 2 (fördjupning/specialisering)

100

Entreprenörskap i byggsektorn

20

Examensarbete

25

Totalt

415 poäng

 

Fullständig utbildningsplan

Utbildningen är på heltid och kommer att bedrivas både skolförlagt på utbildningsorten genom regelbundna flerdagsträffar samt till stor del på distans och via flexibla självstudier och grupparbeten. Teori kommer att varvas med praktik, där stora delar av de teoretiska momenten genomförs via distansstudierna och de praktiska momenten till övervägande del genom skolförlagd undervisning och ute i verkligheten i samverkan med företag och bostadsbolag. Externa föreläsare med specialkompetens anlitas och flertalet studiebesök med konkreta uppgifter genomförs under utbildningen. Under den andra och längre LIA-kursen finns möjlighet till specialisering åt det håll man själv har sitt huvudintresse.

Vi kan tyvärr inte bistå med boendelösningar för studerande men hjälper givetvis med tips på lokala alternativ. Chromebook för distansstudierna kan vid behov lånas och vi erbjuder både särskilt pedagogiskt stöd och svenska med yrkesinriktning (SMY) utöver ordinarie studier vid behov och önskemål.

  • Ansökan öppnar 2025-03-03
  • Ansökan stänger 2025-05-25 (OBS! Du kan fortfarande lämna in en sen anmälan och bli antagen om platser finns kvar!)
  • Urvalsprov erbjuds alla behöriga och sker under v  
  • Beräknat antagningsbesked runt midsommar
  • Planerad utbildningsstart september 2025 (uppstartsdatum en satt ännu)

Grundläggande behörighet till Yrkeshögskolan samt särskilda förkunskaper i Ma2a med lägst betyget E/3/G krävs, eller motsvarande styrkt reell kompetens.

Vid få behöriga sökande planerar vi att ge en behörighetsgivande utbildning motsvarande Ma2. Det betyder att du kan söka även utan att i dagsläget ha angivna särskilda förkunskaper. Om du blir antagen till behörighetsgivande utbildning och uppnår godkänt är du även garanterad en plats på utbildningen.

Vid fler behöriga sökande än platser sker urval genom särskilt prov som erbjuds alla behöriga. Det är frivilligt att delta och du kan bli antagen i mån av plats även utan prov, men hamnar på noll (0) poäng i urvalet och därför i botten på turordningslistan. Vid lika poäng avgörs platserna genom lottning. Därför rekommenderar vi alla som vill gå att göra det särskilda provet, då varje poäng ger ett bättre utgångsläge.

Utbildningen har en nära och bred samverkan med branschen både via ledningsgruppen och i själva genomförandet. Såväl branschorganisationer, byggföretag, byggnadsvårdsentreprenörer, bostads- och fastighetsbolag, arkitekter och länsarkivarier finns med för att kvalitetssäkra utbildningen.

Sidan uppdaterades