Fullmäktige 27 januari 2025

Videoinspelning (tre delar) från kommunfullmäktiges sammanträde.

Del 1

Information från nämnderna till kommunfullmäktige
Nämndernas presentation (PDF) , 15.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Sändningen bröts och presentationen fortsätter i del 2.

Del 2

0:00:00 – Information från nämnderna till kommunfullmäktige (fortsättning från del 1)

2:04:50 – Kommunrevisionen informerar

Del 3

– Motion 1/2023: Ge möjlighet för alla anställda inom Umeå kommun att träna på arbetstid – återinför friskvårds­timmen; Anders Ågren (M)

– Motion 21/2023: Genomför en extern granskning av studieförbunden; Kjerstin Widman (M)

– Energiprogram Umeå kommun

– Lönepolicy och riktlinjer för lönestrategiskt arbete 2024

– OPF-KR 2025 (tidigare OPF-KL 2018), omställningsstöd och pension för förtroendevalda

– Valärenden, avsägelser och anmälningsärenden

– Interpellation: Våldspreventionsprogram i Umeå kommun; Maja Westling Palmberg (C)

Mer information

Mötesdatum

Föredragningslistor, mötesböcker och protokoll

Motioner

Vad är en motion?

En motion är ett förslag från en ledamot i kommunfullmäktige. En motion bereds av berörd verksamhet innan den kommer till kommunfullmäktige för beslut. Kommunfullmäktige tar alltid ställning till förslaget i en motion, men det kan ta tid innan kommunfullmäktige tar beslut, om utredning och beredning är omfattande. Kommun­full­mäktige bör fatta beslut senast ett år efter att motionen har väckts.

Vad är en interpellation?

En interpellation är en fråga från en ledamot i kommunfullmäktige till ordförande i en nämnd, till en fullmäktige­beredning eller till en förtroendevald i övrigt. Interpellationer ska handla om något som hör till kommun­full­mäktiges, en nämnds eller en fullmäktigeberednings handläggning. Interpellationer får inte handla om myndighets­utövning mot enskild. Interpellationer ska ha ett bestämt innehåll och en motivering. De bör bara ställas i ärenden som är av större intresse för kommunen. Till skillnad från en vanlig fråga får andra ledamöter också delta i debatten, tillsammans med den som frågar och svarar.

Vad är en fråga?

En fråga kan ställas av en ledamot i kommunfullmäktige till ordförande i en nämnd, till en fullmäktige­beredning eller till en förtroendevald i övrigt. Frågor ska handla om något som hör till kommunfullmäktiges, en nämnds eller en fullmäktigeberednings handläggning. Frågor får inte handla om myndighetsutövning mot enskild. Frågor är avsedda att ställas i ganska okomplicerade ärenden, det är helt enkelt ett sätt att få information i en sakfråga. Till skillnad från en interpellation får bara den som frågar och svarar delta i debatten, inga andra ledamöter.

Sidan uppdaterades