Frågor och svar om förskolestruktur

Här finns frågor och svar om aktuella anpassningar av förskoleavdelningar utifrån att befolkningsprognosen visar på ett sjunkande antal barn i förskoleåldern de kommande åren.

I oktober 2024 fattade för- och grundskolenämnden beslut om hållbar förskolestruktur, ett beslut som kommer att skapa bättre planeringsförutsättningar i kommunen för social, ekonomisk och miljömässig hållbar tillgång till förskoleplatser de kommande 10 åren. Befolkningsprognosen visar på ett sjunkande antal barn i förskoleåldern de kommande åren vilket leder till behov av anpassningar. Budgetmedel räcker inte för att hålla alla avdelningar öppna när färre barn föds de kommande åren.

Under 2025 stängs förskolorna Tallkotten och Snöflingan. Både Tallkotten och Snöflingan togs i bruk när det rådde brist på förskolelokaler. Snöflingan bedrivs i tillfälliga lokaler där bygglovet går ut. I området finns kapacitet att ta emot barn på andra förskolor i närområdet. På Mariedal öppnar en ny förskola som kan leda till rörelse bland barn som byter förskola till en närmare.

Ja, det finns förskoleplatser i närheten av både Tallkotten och Snöflingan.

Det var nödvändigt för arbetsmiljön att renovera fastigheten för drygt ett år sedan på grund av en vattenskada. Fastighet ansvarar för våra lokaler och hur de ska nyttjas för annan verksamhet efter att förskolan stängt.

Förskolor får pengar per barn i verksamheten. När barnantalet minskar behöver verksamheten organiseras på ett hållbart sätt. Ska man minska barngrupperna behöver också antalet personal bli lägre för att ekonomin ska gå ihop. Det i sin tur innebär svårigheter att schemalägga personalen som ger täckning över hela dagen. Det blir sårbart om någon i personalen är sjuk/frånvarande och behovet av vikarier uppstår.

Ja, på sikt. Den fyller ett behov i området och områden i närheten. Förskolan Mariedal ersätter förskolan Varglyan som revs 2020. Idag går många barn från Mariedal på andra förskolor och när förskolan nu öppnar kan det leda till att vårdnadshavare söker plats på en förskola närmare hemmet.

En del av för- och grundskolenämndens beslut för bättre planeringsförutsättningar är att, när det är möjligt kapacitetsmässigt, gå ur äldre förskolor som inte är ändamålsenliga och förskolor i förhyrda lokaler som har begränsat bygglov.

Expansionstakten var tidigare hög på Tomtebo/Tavleliden och behovet av förskoleplatser stort. Nu är efterfrågan lägre några år men med ökad utbyggnad av området kommer barnunderlaget att öka igen.

Förskoleplatser på landsbygden är högt prioriterad utifrån utredningen av förskolestruktur och nämndens beslut om planeringsförutsättningar. I alla dessa områden pågår planering av utbyggnad av förskoleplatser, dock ligger de i olika faser. Rödåsel bedöms vara först klar med ny förskola.

Sidan uppdaterades