Stäng

Sexuella övergrepp

Sexuella övergrepp är olika handlingar där någon kränker en annan person på ett sexuellt sätt. Alla sexuella handlingar som görs mot någon eller inför någon är sexuella övergrepp. Du har rätt att bestämma över din egen kropp och din egen sexualitet oavsett hur gammal du är. Dessutom får ingen göra något sexuellt mot dig om du är under 15 år, även om du själv vill eller tar initiativet. Det är nämligen olagligt.

Sexuella övergrepp kan vara olika saker

Ett sexuellt övergrepp är inte bara när någon gör något mot dig fysiskt, utan det kan vara många andra saker också. Det behöver inte heller ske öga mot öga, utan det kan hända på internet också, via chatt eller webbkamera. Här är några exempel på vad som räknas som sexuella övergrepp:

  • När du tvingas ha sex fast du inte vill, det kan vara samlag eller att stimulera någon sexuellt.
  • När någon gör något sexuellt mot dig när du inte kan uttrycka sin vilja eller skydda dig. Till exempel när du sover, är full, drogpåverkad eller sjuk.
  • När någon utnyttjar sitt överläge och får dig att känna att du måste ställa upp på sex.
  • När du tvingas se på när någon gör något sexuellt, till exempel visar sitt kön eller onanerar.
  • När någon tar på din kropp med händerna, munnen eller könet på ett obehagligt sätt eller så att du blir rädd.
  • När någon pratar med dig eller tittar på dig på ett sexuellt sätt som du upplever som obehagligt.
  • När du bli fotad eller filmad med eller utan kläder i ett sexuellt syfte, om det är mot din vilja eller om du är under 15 år.
  • När någon försöker köpa eller byta till sig sex med hjälp av till exempel pengar, alkohol, presenter eller tjänster.

Citat från en fjortonårig tjej:
Jag har inte berättat för nån för jag skäms så. Jag vågar inte berätta för mina föräldrar och inte heller för polisen. Men jag mår jättedåligt av det som hände och har skurit mig några gånger och så.

Det är viktigt att du berättar för någon

Att bli utsatt för ett sexuellt övergrepp, oavsett om det är fysiskt eller om någon skojade och sa något på ett sätt du tyckte var obehagligt, så är det en kränkande handling och det ska du inte behöva stå ut med. Det kan också vara en tung börda att bära på den här hemligheten som du mår dåligt av. Därför är det viktigt att du berättar för någon som du litar på. Då kan de hjälpa dig med till exempel en polisanmälan eller en träff med en psykolog.

Här finns kontaktuppgifter till Ungdomshälsan i Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades