Stäng
Barn med mobiltelefon. Chattkonversation som tyder på kontakt med kriminalitet i grafik.Förstora bilden

Från polisens film om rekryteringsförsök mot barn från kriminella nätverk. (Autentisk chattkonversation.)

Unga i Umeå rekryteras till kriminella gäng

Äldre ungdomar kopplade till nationella nätverk försöker rekrytera andra unga i Umeå och Västerbotten. Nu sätter bland andra Umebrå i Umeå kommun tillsammans med polis in åtgärder för att förhindra och förebygga ytterligare försök.

Under hösten 2023 kom de första signalerna till polisen om att ungdomar i Umeå som har kopplingar till kända kriminella gäng erbjöd pengar till andra ungdomar och barn, vissa så unga som tio år, för att utföra olika tjänster.

– Rekryteringsförsök av barn och ungdomar förekommer dessvärre i hela landet. Att vi ser det även i Umeå är en stark varningssignal och därför agerar vi nu tillsammans med Umebrå, socialtjänsten och ett antal andra verksamheter i Umeå kommun. Det vi vill är att störa och försvåra för de kriminella nätverken att rekrytera genom att öka vuxennärvaron där barn och ungdomar befinner sig, säger Michael Rystedt, chef för lokalpolisområde Umeå.

Ett ökande problem i hela länet

Enligt polisen ökar problemet med rekrytering snabbt. Det sker på alla orter i länet, i alla samhällsklasser och det kryper nedåt i åldrarna – allt yngre barn rekryteras. Därför har polisen bland annat tagit fram en film som riktar sig till unga och deras föräldrar i Västerbotten med syfte att öka medvetenheten kring dessa frågor.


Samhällshotande

– Gängkriminaliteten är samhällshotande och det finns inte några snabba och enkla lösningar. Från kommunens sida behöver vi arbeta strategiskt och långsiktigt, samtidigt som vi också behöver genomföra snabba operativa insatser för att hantera händelser där unga är på väg att råka illa ut, säger Ulrika Granskog, utvecklingsstrateg vid Umebrå.

I det långsiktiga arbete som kommunen genomför inom ramen för samverkanssatsningen Umeå växer tryggt och säkert (UVTS) har det antagits en Aktivitetsplan med 46 åtgärder, där en del är sjösatta medan andra är i planeringsstadiet. I detta arbete medverkar kommunens fritidsverksamhet, förskolan, grundskolan, gymnasiet, kulturen, arbetsmarknad och integration, stöd och omsorg, men också säkerhetsverksamheten, tekniska förvaltningen, och polisen.

Stärka motståndskraften

Satsningen som inleddes vid årsskiftet samordnas av Ulrika Granskog och Cecilia Ravry på Umebrå. Cecilia Ravry anser att det viktigaste är att långsiktigt stärka motståndskraften hos barn och unga för att minska risken att de rekryteras.

– Nu när det är skarpt läge så är det viktigt att hela samhället är med. Offentliga verksamheter, privatpersoner, föreningar och även företag behövs i det här arbetet. Vi har ett gemensamt ansvar att se till att alla barn och unga får en trygg och jämlik uppväxt, att de får lyckas i skolan, känna sig delaktiga i samhället, känna framtidstro och därmed utveckla en motståndskraft mot det gängen har att erbjuda, säger Cecilia Ravry, utvecklingsstrateg, Umebrå.



Kontakt

Cecilia + Ulrika

Sidan uppdaterades