Foto: Johnér bildbyrå.

Upptäck och motverka att ditt barn blir indraget i kriminell verksamhet

Kriminella nätverk försöker rekrytera unga här i Umeå. Barn, ibland i låg ålder, erbjuds pengar, fina kläder och saker för att utföra olika tjänster åt äldre i sina bekantskapskretsar.

Du som är vuxen och lever eller arbetar med barn och ungdomar är en viktig del av att förebygga att fler blir indragna i kriminalitet. Vi ser fler och fler exempel på hur organiserad brottslighet finns i vår kommun. Fler barn och unga riskerar att dras in i detta – en verklighet som tidigare mest synts i medierna, men som nu påverkar oss i Umeå.

Vad kan vi göra?

Vi måste alla ta ansvar. Skola, socialtjänst och polis arbetar förebyggande, men alla i hela kommunen behöver hjälpas åt. Du som förälder, vårdnadshavare eller annan vuxen i ett barns närhet, spelar en viktig roll. Genom att vara uppmärksam och reagera när något känns fel kan du göra stor skillnad.

Sök kunskap och stöd

Det är viktigt att försöka förstå barnets tankar och känslor utan att döma, så att barnet vågar berätta om både bra och dåliga saker som händer. På polisens webbplats kan du få mer information om hur barn och unga rekryteras in i kriminalitet.

Varningssignaler

  • Barnet ljuger eller döljer saker.
  • Barnet umgås med nya, äldre vänner.
  • Barnet har nya kläder eller en ny telefon utan att ha bett om pengar.
  • Barnet verkar ha mer pengar än vanligt eller använder två mobiltelefoner.
  • Barnet skickar eller tar emot misstänkt mycket pengar via Swish eller konto.
  • Barnet uttrycker sig annorlunda, nya åsikter eller värderingar.

Så lockas barnen

De kriminella finns där våra barn rör sig. I skolan, på fritidsgården, ute på stan. De lockar med kläder, pengar, mat, gratis skjuts och gemenskap. Ibland används hot och våld. Det kan vara svårt att motstå. När barnen tagit emot något kan de tvingas "betala av" genom att utföra uppdrag. Det kan börja med Swish-överföringar men kan snabbt eskalera till våldsbrott.

Skydda ditt barn

  • Ge ditt barn en aktiv fritid och tydliga rutiner.
  • Se till att ditt barn går i skolan, med stöd om det behövs.
  • Barn behöver vuxna som frågar, lyssnar, säger ifrån och sätter tydliga gränser.
  • Gör saker tillsammans med ditt barn.

Gör en orosanmälan

Om du misstänker att ett barn far illa ska du göra en anmälan om oro, en så kallad orosanmälan. En orosanmälan gör du för barnets bästa, för att uppmärksamma om barnet kan befinna sig i en situation där det behövs stöd. När du gör en anmälan tar socialtjänsten ställning till om en utredning tillsammans med barnet och dennes vårdnadshavare ska inledas eller inte. En utredning innebär att socialtjänsten undersöker om behov av stöd finns.

Vid akut hjälp – ring 112

Om du misstänker att ett barn utsätts för våld eller övergrepp bör du anmäla det till polisen eller till socialtjänsten. I akuta fall, ring 112.

Våga agera!

Känns något fel? Lita på magkänslan! Gör en orosanmälan till socialtjänsten: umea.se/orosanmalan Tipsa polisen via deras www.polisen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller ring 114 14.

Kontakta socialtjänsten i Umeå kommun på www.umea.se/kontaktasocialtjansten, telefon 090-16 10 02 eller Föräldrasupporten på www.umea.se/foraldrasupporten, telefon 090-16 61 50.

Hur arbetar kommunen?

Kommunen agerar med bland annat ökad vuxennärvaron och att förhindra kontaktförsök där barn och ungdomar befinner sig. Umeå kommuns brotts- och drogförebyggande råd, Umebrå, gör ett analysarbete för att få en klar bild av nuläget för att kunna sätta in långsiktiga åtgärder. Utöver detta genomför kommunen, inom ramen för samverkanssatsningen Umeå växer tryggt och säkert, åtgärder som i somras antagits i en Aktivitetsplan. I detta arbete medverkar kommunens fritidsverksamhet, förskolan, grundskolan, gymnasiet, kulturen, stöd och omsorg, men också säkerhetsverksamheten, tekniska förvaltningen. Åtgärderna i Aktivitetsplanen är en del av ett långsiktigt arbete för att stärka motståndskraften hos barn och unga för att minska risken att de rekryteras in i kriminalitet.

Sidan uppdaterades