Skulpturen I want to be heard, I want to be found
Konstnären Knutte Westers skulptur "I want to be heard, I want to be found" är placerad på det lilla torget intill Vasaplan.
Knutte Wester berättar om sin skulptur
I want to be heard, I want to be found, brons (2016)
För många år sedan gjorde jag en skulptur tillsammans med en grupp sjuåringar på barnhemmet Ziemeli i Riga. När jag återvände till samma barnhem sex år senare visade det sig att all personal och alla barn hade bytts ut under åren. Alla utom syskonen ”A” och ”G”. De bodde kvar på barnhemmet, nu tonåringar. Vi började på ett nytt projekt tillsammans, en konsert med lergökar vi gjorde. När flickan vi kan kalla ”G” var sju år så gjorde vi en avgjutning av hennes ansikte. Den misslyckades.
Nu, ett halvt liv senare, mindes hon den misslyckade avgjutningen och ville göra en ny. Det blev startpunkten för ett skulpturprojekt där ”A”, ”G”, de andra barnen på barnhemmet och jag gjorde mängder av avgjutningar av de båda syskonen, av de två som varit på barnhemmet längre än någon annan. Till bas använde vi samma transportplatta som var basen för den skulptur vi gjorde sju år tidigare, den som vi gjorde ihop när de var små. Utan fast mark, som skeppsbrutna, är de kvar, stilla, i en slags permanent väntan på förflyttning.
Knutte Wester
På Östra station står verket "A monoment without a home" – vid det tillfället var barnen 7 år och i verket "I want to be heard, I want to be found" har barnen blivit 13 år och lever fortarande i väntan på ett hem. Som världsläget ser ut känns Westers konstnärskap mer aktuellt än någonsin.
Om Knutte Wester
Konstnären Knutte Wester skildrar samhällets otillräckligheter genom att arbeta tillsammans med människor som på olika sätt drabbats av systematisk orättvisa. Ofta inleds Westers projekt med att han flyttar sin verksamhet till en plats där individer lever långt borta ifrån en medial radar, som barnhem eller flyktingförläggningar. Väl på plats bjuder han in till en öppen ateljéverksamhet där skapandeprocessen sker i tätt samarbete med de människor som verken sedan handlar om. Knutte Westers konstnärskap är färgat av deras berättelser och livsöden. Genom dem belyser han vikten av att lämna avtryck. Wester blottlägger spåren som blir kvar när en människa, frivilligt eller ofrivilligt, lämnar en plats . På så vis skapas en plattform där de som sällan blir hörda låter oss höra deras röster; de är flyktingbarn, asylsökande eller barnhemsbarn.
Knutte Wester (född 1977) är utbildad på Konsthögskolan i Umeå och har deltagit i flera grupp- och separatutställningar, bland annat i Moskva, Johannesburg, Gdansk, Stockholm, Västerås och Linköping.
Läs mer om Knutte Wester Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.