Rådhusesplanaden
Rådhusesplanaden är ett centralt och viktigt park- och gatustråk. Dess nuvarande huvuddrag, två körbanor kantade med gångytor, plantering med två björkrader och blomsterplanteringar i mitten, härstammar från den ursprungliga anläggningen som stod klar 1897.
Mellan åren 2015–2019 fick Rådhusesplanaden en ny utformning i olika etapper. Fjärde och sista etappen närmast järnvägstorget är ännu inte ombyggd.
Rådhusesplanadens kulturhistoriska värde tillvaratogs i ombyggnationen, bland annat genom björkallén, med sitt ursprungliga utförande och mittstråkets öppna siktlinje för att synliggöra rådhuset och järnvägsstationen på håll. Men med ett nytt formspråk där grusytor och planteringsytor likt stora, kantiga isflak bildar stråk och platser och kraftiga stålkanter ramar in den gröna, blommande mittdelen.
På parkremsan i mitten finns
- björkalléer
- sittplatser
- dryckesfontän
- busk- och perennplanteringar och vårlök
- skulpturer
- scen i form av ett litet trädäck (eluttag finns).
I Stadsparken finns även lekutrustning i form av bland annat
- litet lekhus
- roterande sittkubb/karusell
- balansstockar, balanskubb
- lekskulpturala halvklot
- minilabyrint av buskar
- megafon
- labyrintspel (spelbord och kula).
Skulpturer
- Byst föreställande Gustav Rosén, av Wilhelm Giesche (1930-talet).
- Ska vi ta ett dopp, liggande figur/kanin med boll, av Eva Kullgren.
Det nya formspråket med granitbelagda ytor längs esplanadens kanter är indelade i olika zoner med cykelparkeringar närmast parken, plats för gående och cyklister i mitten och närmast fasad finns utrymme för uteserveringar. Den ljusa graniten längs husfasaderna, den mörka frisen närmast fasaden, det mörka stålet i sina olika bearbetningar, de ljusa grusytorna, de enhetliga perennplanteringarna och de varmröda bänkarna bidrar alla till en välkomnande, modern och formstark esplanad.
Att tydliggöra årstidväxlingar och att skapa användbarhet året om har varit viktiga mål. Perennplanteringar med en variation från tidig vår till sen höst tillsammans med ett intensivt vårflor och sprakande höstfärg ger ett föränderligt stadsrum. Belysningen bidrar dels till rumslighet och upplevelseden gröna delen men de 7 meter höga belysningsmasterna är också viktiga för att signalera paradgata.
Läge: centralt, esplanaden mellan den centrala järnvägsstationen och rådhuset
Typ av park: stadspark
Storlek: cirka 4 000 m²
Längd: cirka 400 meter
Bredd (mittdelen-parken): cirka 12 meter
Landskapsarkitekter vid ombyggnationen 2015–2019: Peter Becht och Eva Henriksson