
Att leda omställning
Leda omställning tillsammans är en lärandeplattform för dig som leder förändringsarbete inom ditt fokusområde. Här får du verktyg och kunskap för att genomföra stora förändringar i samhället.
Målet är att:
- stärka organisationer genom en gemensam kunskapsbas,
- skapa ett gemensamt språk,
- underlätta samverkan i omställningsarbetet.
Genom att bygga upp vår samlade förmåga kan vi bättre stötta varandra i omställnings- och innovationsarbetet.
Omställning kräver samarbete
De kommande åren innebär stora systemskiften som påverkar både våra organisationer och arbetssätt. Genom ökad förståelse för systemet i Umeå och varandras utmaningar kan vi få större genomslag i våra satsningar och göra våra organisationer mer redo för förändring.
En plattform för fler
Lärandeplattformen togs fram inom satsningen Umeå klimatfärdplan i samarbete med RISE och testades 2024–2025. Den är tänkt som en inspirationskälla för andra som vill stärka sin förmåga att leda förändringsarbete, utan att behöva planera och organisera allt från grunden.
Utgångspunkter i att leda omställning tillsammans: Två vägledande bilder
Dessa två bilder har varit en utgångspunkt i framtagandet av Leda omställning tillsammans samt vägledande under hela satsningen.
Systeminnovation – som ett isberg
Inom systeminnovation finns det som vi kan se och ta på så som innovativa lösningar. Det finns även en osynlig nivå som handlar om förutsättningar för att omställning eller transformation ska ske. Leda omställning tillsammans fokuserar på den osynliga nivån.
Mellanrumsledarskap för klimatomställning
När vi arbetar med systemomställning så innebär det att ett helt system ställs om. Det är alltså inte enskilda organisatoners omställningsförmåga som är det centrala, utan det är hur vi skapar förmåga till omställning i hela systemet. En del av detta handlar om mellanrumsledarskap. Bilden är tagen från boken Att lyckas leda i samverkan av Bottheim och Zingmark (2019) s.24.
Lärandeplattformens innehåll
Leda omställning tillsammans har gett oss gemensamma modeller och ramverk som gör att vi tillsammans förstår vad vi behöver arbeta med. Fem områden utforskas i lärandeplattformen och går att läsa mer om i handboken som tagits fram.
- Systemtänk och transformation/omställning. Avsnittet ger oss kunskap om vad transformation innebär och vad som krävs för att genomföra den. Här får vi också tips på hur vi kan arbeta för att bättre möta framtiden.
- Kulturen och klimatet. Här beskrivs vad som är viktigt för att skapa omställningsförmåga. Avsnittet ger oss verktyg för att påverka klimatet, som i sin tur påverkar kulturen.
- Ledarskapet. Avsnittet ger kunskap om vad som är viktigt för att leda omställning. Fokus ligger främst på självledarskap och delat ledarskap.
- Samarbete och mellanrumsledarskap. Här får vi verktyg för att arbeta över gränser. Det ger även tips på hur vi kan definiera rollen som "Gränsgångare" samt konkreta arbetssätt.
- Motstånd och skav – en del av omställningen. Detta avsnitt handlar om att se motstånd och skav som något naturligt i omställningen. Här får vi strategier för att hantera motstånd när vi driver förändring.
.png)
Handbok i att Leda omställning tillsammans – en praktisk guide för hållbart samarbete
Handboken är framtagen för dig som vill förstå och utveckla förmågan att leda omställning tillsammans med andra aktörer. Den är framtagen av Umeå klimatfärdplan tillsammans med Rise.
Handboken är utformad som en praktisk guide för att stödja och inspirera fler att ta sig an omställningsarbete på ett inkluderande och effektivt sätt.
Lärandeplattformen i tre upplägg
Lärandeplattformen har testats och genomförts i tre olika upplägg. Lärandeträffar och förändringscirklar består båda av fyra träffar där varje träff bygger vidare på föregående träff. För att skapa trygghet och gemenskap i gruppen är det därför viktigt att deltagarna deltar i samtliga träffar. Vill man ha ett mer intensivt upplägg, och vill bjuda in fler så är mötesplatsen ett bra alternativ.
Lärandeträffar
Lärandeträffarna är basen i Leda omställning tillsammans. De fyra träffarna bygger på varandra och har teman som syftar till att successivt bygga på deltagarnas kunskapsbas. Träffarna är designade så att deltagarna är aktiva och det skapas en gemenskap och tillit till varandra. Deltagarna lär sig mer om hur vi kan leda omställning mellan organisationer, vilken kultur och ledarskap som främjar innovationsförmåga samt hur våra organisationers utmaningar ser ut ur ett systemperspektiv. Lärandeträffar passar grupper med ca 30-40 deltagare.
Förändringscirklar
Deltagarna i förändringscirklarna träffas i mindre grupper för att fördjupa sina kunskaper om omställningsarbete genom att diskutera aktuell forskning, utbyta erfarenheter och identifiera konkreta lösningar. Under fyra träffar ges möjligheten till att utveckla sina färdigheter i förändringsledning genom samarbeten, inspiration och reflektion över hur systemomställning kan genomföras över organisationsgränser. Mellan träffarna får deltagarna möjlighet till att fördjupa lärandet ytterligare genom att få ta del av artiklar, inspelade föreläsningar och poddavsnitt kopplade till varje tema. Förändringscirklar passar grupper med 8-12 deltagare.
Mötesplats
På mötesplatsträffen Changemakers for Impact samlas deltagarna för att ha öppna och ärliga samtal om de barriärer som hindrar förändring och för att dela konkreta metoder som stärker samverkan. Genom praktiska workshops och diskussioner kan en dynamisk arena skapas där nya perspektiv och lösningar förhoppningsvis växer fram med syftet att ge deltagarna verktyg för fortsatt förändringsarbete. Träffen struktureras som en resa, där dag ett fokuserar på individens roll som changemaker och dag två på hur dessa insikter kan omsättas i systemförändring. Mötesplatsen hade en öppen inbjudan och kan genomföras med allt ifrån 50-150 deltagare.
Mer information
Under Innovationsveckan 2024 hölls ett seminarium om satsningen Leda omställning tillsammans. Presentatörer var Ellen Grahn (Umeå kommun), Vanja Östman (RISE) och Martin Svensson (Länsförsäkringar Umeå).
Se seminariet Leda omställning tillsammans - Innovationsveckan 2024 (youtube.com) Länk till annan webbplats.
-
Kontakt
Lucas Röhlinger
projektledare, stadsplanerare
090-16 49 38 lucas.rohlinger@umea.se -
Kontakt
Ellen Grahn
utvecklingsstrateg
090-16 14 11 ellen.grahn@umea.se -
Kontakt
Rebecka Janols
utvecklingsstrateg
090-16 48 42 rebecka.janols@umea.se